Siirtolapuutarha on kerrostaloasujan henkireikä

  • tehnyt

Keskustan kerrostaloissa ei pahemmin ole tilaisuutta upottaa sormiaan maan multaan. Monelle viherpeukalolle pelastus löytyykin siirtolapuutarhoista, joissa sadon lisäksi saadaan myös mielenrauhaa.

Ensimmäiset siirtolapuutarhat perustettiin Suomessa jo sata vuotta sitten työläiskansan mielen ja ruumiin virkistämiseksi ja ravinnon hankkimiseksi. Nykyään siirtolapuutarhat toimittavat suurinpiirtein samaa virkaa, mutta ovat samalla kiireisille kaupunkilaisille myös jonkinlaista terapiaa. Kukkaluukun Liisa Inkovaara vieraili porilaisten Iiris ja Lasse Kurikan siirtolapuutarhamökillä Hevosluodossa.

Siirtolapuutarha on kerrostaloasujan henkireikä »

Säännöt hakusessa siirtolapuutarhoissa – ”Ihmiset rakentaisivat grillikatoksia ja paljuja, jos saisivat” »
Siirtolapuutarhassa on tarkoitus viljellä maata ja elää yksinkertaisesti. Yhä useammat haluavat kuitenkin pieneltä palstalta huvilamaisia oloja. Kotkan kaupunki julkaisi uudet säännöt siirtolapuutarhoja varten.

Siirtolapuutarhassa mökki on kaupungissa ja mökkinaapuri lähellä »
Mökkeilyä voi harrastaa myös lähellä kotia. Jotkut asuvat siirtolapuutarhassa koko kesän.

Pakilan siirtolapuutarha-alue laajenee sadalla mökillä »
Siirtolapuutarha-alue voi laajeta tulevaisuudessa yli 500 mökin muodostamaksi kokonaisuudeksi.
Helsingin kaupunkisuunnitelulautakunta hyväksyi tiistaina kiistellyt suunnitelmat Itä-Pakilan siirtolapuutarhan ja Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarhojen laajentamiseksi. Alueelle nousee tulevaisuudessa ainakin sata uutta siirtolapuutarhamökkiä. Päätöksen jälkeen siirtolapuutarha voi laajeta yli 500 mökin muodostamaksi kokonaisuudeksi.

Siirtolapuutarha nousi maalauksellisiin maisemiin »
Suojärven siirtolapuutarha kohoaa hiljalleen Äänekosken Suolahden rantamaisemiin. Mökkiläiset sahaavat, naputtavat ja kuopsuttavat Gallen-Kallelan ikuistamissa maisemissa.

Siirtolapuutarhassa elellään pienissä mökeissä, naapurin kupeessa ja yhteisiä sääntöjä noudattaen. Pikkuruiset, korkeintaan 35 neliön kokoiset mökit nököttävät kauniissa rivissä, mutta omaakin rauhaa saa, mikäli sitä haluaa.

Yhdelle siirtolapuutarha merkitsee itsensä toteuttamista, toinen taas haluaa nikkaroida linnunpönttöjä ja viljellä kasveja.

Suojärven siirtolapuutarhan rakentaminen aloitettiin vuonna 2011 ja tuleva kesä on monelle mökkiläiselle ensimmäinen laatuaan.

Alueelle on kaavoitettu yhteensä 62 siirtolapuutarhapalstaa, joita vuokraa Äänekosken kaupunki. Valmiita mökkejä alueella on vasta kourallinen, mutta tunnelmaa ei Suojärven rantamaisemista puutu.

Siirtolapuutarhassa yhdistyvät mökkeily ja yhteisöllisyys »
-Täällä tuntee mullan tuoksun ja saa kosketuksen maahan, mielestäni tämä on ehdottomasti tulevaisuuden asia, johon kannattaa kaupunkien panostaa, pohtii Raimo Sopo siirtolapuutarhan viehätystä.